NOUVEAU: LA BRASSERIE COURONNE A UCCLE

Suite à une suggestion d’un de mes visiteurs, Daniel Sidre, je vous livre ci-dessous l’historique de la "Brasserie de la Couronne" qui était située rue de Stalle à Uccle.

Couronne01

Couronne02
Couronne03
Couronne04
Couronne05
Couronne06
Couronne07
Couronne08
Couronne09
Couronne10
Couronne11
Couronne12
Couronne13
Couronne14
Couronne15
Couronne16

 

Cliquez ici pour aller à la TABLE DES MATIERES

Publicités

8 commentaires sur “NOUVEAU: LA BRASSERIE COURONNE A UCCLE

 1. Chapeau pour ton post ! ! !
  Je te souhaite un excellent dimanche….
  Hier nous avons eu une journée toute pluie, j’espère qu’aujourd’hui il fera un peu plus sec car ici à Francorchamps il pleut plus souvent qu’il fait soleil !
  Je t’envoie de douces pensées

  J'aime

 2. bonjour, je suis très contente de découvrir la brasserie de la Couronne (elle appartenait à mes ancêtres). Merci pour ces infos. Bien à vous.

  J'aime

 3. Bonjour,
  Je recherche des informations sur l’histoire de cette brasserie (ainsi que ses descendants)!!!
  Toute aide est la bienvenue!!
  Merci.
  Fabian

  J'aime

 4. J’ai les descendants des Hérinckx, pour le moment ceux né avant 1900. Cela vous intéresse ?
  Je descends de Catherine, l’aînée de Guillaume né en 1812 !

  J'aime

 5. In 2012 wou ik de bierglazen die al jaren in dozen in het magazijn stonden eens bekijken en aan vrienden en kennissen tonen. Wanneer ik de massa bierglazen, limonade glazen, bierpotten en anderen zag is het idee opgekomen een tentoonstelling te organiseren voor een groter publiek. Dankzij de geschreven pers kwam er grote bekendheid in de regio ( waarvoor ik de plaatselijke journalisten zeer dankbaar ben) en er kwam zelfs een korte veel beluisterde reportage op radio 2 en een reportage op ATV. Met 303 bezoekers was deze tentoonstelling dan ook een groot succes. Ondertussen kreeg ik ook tientallen telefoontjes van mensen die glazen in de kelder of op zolder hadden staan en die schatten gratis ter beschikking stelden. Weken, maanden heb ik binnen en buiten de provincie glazen opgehaald om uiteindelijk te zien dat ik met 3000 bierglazen dubbel zoveel glazen had dan bij de opening van de tentoonstelling in juni 2012. Grappig was het enkele maanden geleden wanneer iemand mij contacteerde met de mededeling dat men mijn gegevens genoteerd had in 2012 en ik nu hun (2 jaar later ) hun glazen mocht komen ophalen.
  Bijna moreel verplicht om de glazen die ik van al die mensen gekregen had ook eens ten toon te stellen moest ik voor de editie van 2013 extra tentoonstellingsruimte voorzien. Ook nu was er weer veel steun van de geschreven pers en een grote reportage in Rondom gaf enorm veel reacties in onze regio. Dikwijls hoorde ik mensen die ik niet ken zeggen “dat is die man met zijn bierglazen”. Vrienden maakten dan het grapje “je bent wereldberoemd in de Rupelstreek”. Gelukkig was het als grap bedoeld. Bij mij gaat het niet om bekendheid maar over mijn verzameling.
  Ook in 2013 waren er bijna 300 bezoekers. Dankzij de bierattibutenverzamelaarsclub Selecta, die mij ook met goede reclame ondersteunen en weer de geschreven pers, waren er bij de tweede tentoonstelling bijna 40% bezoekers van buiten de provincie en zelfs bezoekers uit Nederland, Duitsland en Luxemburg. Deze winter kwam er zelfs ook een TV ploeg uit Japan die een reportage maakte over verzamelaars in Europa. Wat er van drie uur filmen te zien was in Japan weet ik niet, ik hoop nog steeds van die mensen te vernemen wat ze met die beelden gedaan hebben.
  Ieder jaar zijn er thema bieren, dat mag van een grote brouwerij zijn, die bieren moeten wel een beperkte bekendheid hebben. In 2012 waren dat Groene Duvel (of soms kleine Duvel genoemd) Patrache bruin ( naar het bekende verhaal van Nello en Patrache) van brouwerij de Arend uit Hoboken en Witkappater van brouwerij Slaghmuylder uit Ninove. Gezien de dranken gratis waren moest er voor een volgende tentoonstelling een sponsor of een “Wilde weldoener” gezocht worden.
  In 2013 was dat Export 8 van brouwerij Haacht als themabier en wekelijks aangevuld met een variatie van Palm, La Trappe, Kokke Teute ( uit Blankenberge ) en Achouffe. Met de steun van Curieus voor de gratis welkomsdrank, kon een financiële aderlating zoals in 2012 min of meer beperkt worden.
  In 2014 werk ik met Brouwerij DE KLEM uit Niel. Olivier brouwde schitterende bieren van hoge gisting of als je wil van “hoge goesting”. Ook het glas van DEKLEM staat in de verzameling en ik hoop dat veel bezoekers de bieren van deze nieuwe brouwerij uit onze regio zullen appreciëren. Ik ben er in ieder geval een grote fan van.
  Voor de derde tentoonstelling hebben wij ook de bierglazen en bierpotten van al de Belgische brouwerijen en een aantal buitenlandse brouwerijen die aanwezig waren op de wereld- tentoonstelling van 1958 in Brussel. Ook het zeer mooie fijn gedocumenteerde boek van François Van Kerckhoven uit Niel “ Expo 58 en zijn Bierbrouwers” zal aan de bezoekers voorgesteld worden.
  Ondertussen groeide de tentoonstelling, nu zijn er 4000 bierglazen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Ook meer dan duizend bierpotten en bierglazen uit 25 verschillende landen en enkele unieke exemplaren uit de glasblazerij. Voor deze aangroei was er ook weer een extra plaats nodig en ik vrees dat de ruimte nu al te klein is om verder te groeien. Maar dat is toekomstmuziek.
  Dit jaar kan de verzameling bezocht worden op 28-29 juni, 5-6 juli, 30-31 augustus en 6-7 augustus iedere keer van 14 tot 17 uur of in juli, augustus en september na afspraak.
  Adres: Guido Gezellestraat 57-59 – 2630 Aartselaar.

  J'aime

 6. Bonjour,
  Je suis un descendant des Herinckx. Je cherche à faire un beau cadeau à mon père en lui trouvant une des anciennes pancartes de la Brasserie Couronne. Avez-vous une idée d’ou il serait possible de s’en procurer ?
  D’avance un grand merci.
  Alban Herinckx

  J'aime

Les commentaires sont fermés.